Ingrediënten
- 400 g kruimige aardappelen
 - 300 g boerenkool
 - 100 g oesterzwammen
 - 1 pot/blik witte bonen (240 g uitlekgewicht)
 - 2 el ketjap manis
 - 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 - ½ tl chilipoeder
 - 50 ml kookroom
 - ½ tl (versgeraspte) nootmuskaat
 - 2 el milde mosterd (of 1 el scherpe mosterd)
 - 50 g walnoten, grof gehakt
 - 1 el gesneden zongedroogde tomaatjes
 - 2 el kappertjes
 - Zout en peper (naar smaak)
 
Optioneel:
- Augurk
 - Zilveruitjes
 
Bereiding
Koken van de aardappelen en boerenkool:
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
 - Snijd de boerenkool in reepjes.
 - Doe de aardappelen in een grote kookpan en leg de boerenkool erbovenop.
 - Voeg water toe tot alles net onder staat, breng aan de kook en zet het vuur lager.
 - Kook 20 minuten, voeg in de laatste 5 minuten de uitgelekte en afgespoelde witte bonen toe.
 
Oesterzwammen roosteren:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
 - Scheur de oesterzwammen in reepjes en meng ze met de ketjap, knoflook, chilipoeder en een snufje zout.
 - Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 10 minuten in het midden van de oven.
 - Zet daarna de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje open staan.
 
Stamppot maken:
- Verwarm de kookroom in een steelpan of magnetron.
 - Giet de aardappelen, boerenkool en bonen af en doe alles terug in de pan.
 - Voeg de warme kookroom toe en prak het geheel met een aardappelstamper tot een stamppot.
 - Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en mosterd.
 - Voeg de zongedroogde tomaatjes en kappertjes toe en meng goed.
 
Serveren:
- Verdeel de stamppot over 4 borden.
 - Verdeel de geroosterde oesterzwammen erover en bestrooi met de gehakte walnoten.
 - Voeg eventueel augurk en zilveruitjes toe als extra toppings.
 
Bron: https://veganchallenge.nl/ maar een beetje aangepast…