Test: Maxima Planeetmenger MPM 7L (deel 2)

Wat ik nog wilde testen is een grote hoeveelheid deeg. Zie ook deel 1 van mijn test. Lichte degen en luchtige vloeistoffen gaan perfect, maar wat als je twee broden wilt maken?

Graag maak ik een stuk deeg voor twee broden tegelijk, lekker makkelijk. Het apparaat moet dat wel aankunnen natuurlijk. Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt:

  • 1 kg meel (600 gr bloem en 400 gr volkoren tarwemeel)
  • 600 ml water
  • 40 gr boter
  • 20 gr suiker
  • 16 gr gist
  • 16 gr zout

Het apparaat begint simpel aan de klus, ook met zoveel meel blijft het een prachtig stil apparaat, maar hij krijgt het toch wel lastig op een gegeven moment.

Hij lijk af en toe wel stil te vallen, maar de snelheid kan nog omhoog. Het deeg kan nog goed gekneed worden ondanks dat het deeg wel echt (te) warm wordt…

Navraag bij de leverancier leert dat ik over het maximum heengegaan ben. Het apparaat kan maximaal 1,5 kg kneden en mijn recept komt uit op 1,7 kg. Net wat te veel dus. Vervolgens kom je dan in de knoei met de warmteontwikkeling enerzijds of je moet genoegen nemen met een niet optimaal gekneed deeg anderzijds.

Al met al nog een prima brood van te bakken, maar als het beter kan… dan wil ik dat … En ik bak graag twee hele broden. Dus óf twee keer kneden óf eens kijken of het niet met een spiraalkneder kan. Alles over de spiraalkneder lees je hier…