Test: Maxima Spiraal-deegkneder 5L

Om echt goed deeg te maken kun je het beste een spiraalkneder aanschaffen, alleen kan die dan weer niet zo veel als een planeetmenger. Aan een planeetmenger kun je naast een deeghaak ook een platte menghaak en garde koppelen. Zie hiervoor mijn test van de Planeetmenger van Maxima Kitchen Equipment.

Deze test gaat over de Spiraalkneder (of deegkneder) van bovenstaand merk. Er zijn verschillende uitvoeringen. Ik heb de 5 liter versie mogen lenen om te testen. Ideaal voor de thuisbakker. Wil je meer deeg tegelijk kunnen kneden dan kun je de grotere versies van 20, 30 of 80 liter vinden op hun website. Genoeg reclame nu, aan het werk…

Algemeen

Het is een professioneel, stil en krachtig apparaat. Mooie spiraalkneders heb ik nog niet gevonden, maar daar moet je er geen voor kopen. Het is echt om deeg te kneden. En dat kan hij! Het apparaat is wel enorm zwaar, dus handig om op een meubeltransporter te zetten voor nog geen 10 euro. De kuip is wat klein en onhandig schoon te maken.

Hieronder is te zien hoe je in minder dan een kwartier (versneld weergegeven in 40 seconden) de ingrediënten kneedt tot een goed deeg waar je een mooi vliesje van kan maken.

Minimumhoeveelheid

In de beschrijving van het apparaat staat “minimale hoeveelheid deeg: 1 kg”. Dan denk ik, dat is best jammer want één gewoon brood is doorgaans 800 gram. Dus als je altijd meer dan een heel brood moet maken is dat wel jammer. Je wilt namelijk ook wel eens een gewoon brood bakken of sterker nog een kleiner brood. Zou dat dan niet kunnen ?? Maar goed, eerst maar even testen want je weet maar nooit…

Als eerste deeg heb ik een gewoon ‘standaard’ brood gemaakt zoals ik die meestal maak. Mijn basis brood, zie recept, maar dan met 200 gram volkoren, 300 gram bloem. Alle ingrediënten bij elkaar is iets minder dan 850 gram. Dus 150 gram minder dan het minimum wat hij aan zou kunnen. Het kan dus zijn dat hij niet alle ingrediënten te pakken krijgt om te gaan kneden.

Maar niks is minder waar, hij pakt alles op. Het duurt wel wat langer voordat alles goed gemengd is en er een deeg ontstaat. Ook draait het deeg wat meer rond voordat het weer bij de spiraal komt. Maar er is in ongeveer 12 minuten een prima deeg te maken.

Kleine portie deeg draait rond tot het weer bij de spiraal is

Wat is dan het minimum vraag ik me af? Ik test een lichtbruinbrood van totaal 625 gram, dus 375 gram minder dan wat als minimum beschreven staat. Ook dat gaat prima; in minder dan een kwartier is er een prima vliesje van het deeg te maken. En uiteindelijk een mooi en lekker resultaat:

Maximumhoeveelheid

Er staan twee verschillende maximum aantallen aangegeven. 2 kg meel of 3 kg deeg.

Specificaties van de website van de fabrikant.

Als ik 2 kg meel gebruik wil ik er wellicht 1,2 tot 1,6 liter water bij doen. Dan zit je op 3,2 tot 3,6 gram deeg minimaal (zout of andere inhoud nog niet meegerekend). da’s 0,2 a 0,6 gram te veel deeg

Als ik uit ga van maximaal 3kg deeg en ik wil gewoon brood maken kom ik uit op 1,6 a 1,7 kg meel, da’s nog geen 2kg meel

Dus ook dat moet ik maar even testen of aan de fabrikant vragen. Later meer…

1 kg meel, dus ongeveer 1,6 kg deeg is geen enkel probleem. Ik maak graag vier halve broden (4×400 gram, zie foto) dan kunnen er een paar de vriezer in.

Schoonmaken

De kom kan er niet af en de spiraal kan niet omhoog zoals bij een planeetmenger. Dat is een nadeel, maar voor de kwaliteit van het apparaat is het weer een voordeel. Minder bewegende delen, dan kan er minder kapot.

Het schoonmaken is daardoor wel wat lastig. Het is een relatief kleine kom waardoor je er moeilijk bij kan. Maar met een vochtig doekje kun je de kom, het mes en de spiraal best goed schoonmaken. En als je hem regelmatig gebruik is dat natuurlijk geen probleem. Advies van de leverancier is met een sopje, maar ik gebruik liever geen ‘niet etenswaren’ spullen in de buurt van mijn eten. Liever een restje oud deeg dan een druppel schoonmaakmiddel…

RESUMÉ

  • Het is een erg zwaar exemplaar. Je kunt hem het beste een vaste plek geven.
  • Super stil en krachtig.
  • Kneedt het deeg goed, er is eenvoudig een vliesje van te maken.
  • Weinig warmte ontwikkeling (wrijvingswarmte), dit in tegenstelling tot de planeetmenger. Dat is een groot pluspunt.
  • Bedieningsknoppen voor aan/uit werken netjes en zijn degelijk.
  • Kleine 5 liter kom, lastig schoon te maken.

VERBETERPUNTEN

  • Dat is een lastige, hij doet goed wat hij moet doen. Misschien toch een bewegend onderdeel toevoegen zodat hij beter schoon te maken is?

Het apparaat is te koop bij Maxima Kitchen Equipment, zie https://www.maximakitchenequipment.com/nl/maxima-spiraalkneder-deegkneder-spiraalmixer-5-lit.html