Maxima Kitchen Equipment - planeetmenger

Mijn vorige keukenmachine is dolgedraaid. Hij staat nu klaar om afgevoerd te worden. Gelukkig maar, tijd voor wat nieuws, tijd voor een professioneel apparaat… In mijn zoektocht naar een nieuwe machine om brood mee te kneden kwam ik steeds op de website van Maxima Kitchen Equipment terecht. Een bedrijf wat professionele keukenartikelen maakt en levert. Eigenlijk kwam ik er voor de spiraalkneder, omdat ik zoveel brood bak, maar deze test gaat over de planeetmenger. Met een planeetmenger kun je meer, omdat er naast de deeghaak ook een garde en platte menghaak bij zitten.

Na contact met het bedrijf mocht ik de Planeetmenger lenen. In no-time was het apparaat geleverd en kon ik aan de slag. 

Eerste indruk

Na de levering is mijn indruk: Professioneel, zwaar en zeker niet lelijk! Op de website hebben ze hem trouwens ook in het pastel groen en roze. Handig voor als ik mijn vrouw moet overtuigen om zo’n apparaat te kopen 😉

Aan de slag

Tijd om hem eens uit te proberen. Zoals gebruikelijk zorg ik dat alles op kamertemperatuur is; boter uit de koelkast, water alvast afwegen… Alle spullen klaarzetten.

 Eerste recept voor een brood:

 • 500 gram meel (50% speltmeel, 50% speltbloem)
 • 20 gram boter (50% roomboter, 50% margarine)
 • 8 gram instant gist
 • 8 gram zout
 • 5 gram suiker
 • 280 ml water

Apparaat in stand 1 en starten maar.  

Eerste indruk in werking

Wat is dit een stil en rustig apparaat! Het mengt alle ingrediënten in no-time en kneedt heel eenvoudig een soepel deeg.

Eerste deeg

Wat een plakkerige warme smurrie. Dit is helemaal mijn fout; ik heb het apparaat te lang aangezet (15 minuten, wat ik met mijn vorige apparaat ook altijd deed). Het apparaat genereert veel wrijvingswarmte en kneedt véél beter, waardoor het warm en overkneed raakt. Onwerkbaar. Uiteindelijk is het met wat bloem nog wel een lekker brood geworden. 

Groot brood

Mixen

Na het eerste deeg heb ik nog andere ingrediënten gemengd. Het maken van Pavlova is geen probleem. Het opkloppen van 9 eieren om meringue te maken is zo gebeurd. Ook de slagroom is in alle rust zo geklopt. De slagroom gaat zelfs zo snel, dat je er ook zo boter van kan maken 😉

Vervolg

Wat ik verder nog wil testen is een grote hoeveelheid deeg. Het deeg voor een enkel brood gaat prima; of het nu alleen tarwebloem is of een mooi donker stevig waldkorn. Alleen wat korter kneden en de ingrediënten koud toevoegen. Zie deel 2 voor een test voor 2 broden.

Resumé

 • Met zijn 17 kg een zwaar exemplaar. Maar daardoor ook zeker degelijk en je koopt hem misschien wel voor de rest van je leven.
 • Super stil en krachtig.
 • Veel warmte ontwikkeling (wrijvingswarmte) bij het kneden van deeg. Op te lossen door koude ingrediënten te gebruiken.
 • Bedieningsknoppen voor aan/uit en snelheid werken netjes.
 • Hendel om de bovenkant op te tillen is simpel maar doeltreffend.
 • Mooie grote kom van 7 liter.
 • De kom schiet soms wat los, waardoor hij gaat tikken door de kracht.
 • In drie kleuren leverbaar.

Verbeterpunten

 • Hij zou wat lichter mogen zijn.
 • Bevestiging van de kom mag vaster.

Zie hier alle informatie over het apparaat: https://www.maximakitchenequipment.com/nl/maxima-planeetmenger-mpm-7l.html