Zelf pizza(bodem) maken

Categorieën Hoofdgerecht0 opmerking

Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf pizza te maken, en dan bedoel ik ook “echt” zelf: ook het deeg natuurlijk… Geen kant en klaar pakket uit de supermarkt, maak het gewoon lekker zelf. Hieronder kun je lezen hoe je dat doet, simpel en snel. Na jou, begin een dag van te voren want het moet lang rijzen…

Simpel? Ja, je kunt er ook een hele studie van maken… Maar ik heb hieronder een ‘algemeen’ recept neergezet. Dus voor een gewone oven en geen steenoven met het houtsoort X en bloemtype Y en hardheid van het water type Z. Want zo ver kan het gaan…

Bereiding, het deeg

  • Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 2 uur rijzen onder een vochtige theedoek (tegen het uitdrogen).
  • Maak 4 bolletjes deeg en laat dat rijzen in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken.

Bereiding, het bakken

  • Zet de oven zo heet mogelijk. (zie oven tips)
  • Laat de bolletjes deeg goed op kamer temperatuur komen.
  • Bestuif het werkblad met bloem.
  • Met een deegroller kun je voorzichtig de bolletjes tot een pizzabodem rollen. (zie pizzabodem tips)
  • Saus en toppings erover en hup de oven in.
  • Houd de tijd in de gaten, je ziet wel wanneer hij goed is. (zie tijdtip)

Ingrediënten (4p)

* Ja, dat is veel, maar het maakt de gluten sterker, geeft meer smaak en het blijft langer houdbaar.

Ingrediënten saus en topping

Volgende keer ga ik hier uitgebreid op in, voor nu kun je gewoon zelf een lekkere saus maken of een pot uit de supermarkt. Wat paprika, salami en kaas erover en klaar.

Tips

De oven

  • Gebruik een pizzasteen

Je kunt het beste een pizzasteen gebruiken. Als dat niet kan gebruik dan gewoon de bakplaat. Voor het gemak kun je even bakpapier eronder leggen maar deze kun je het beste z.s.m. eronder uithalen voor het beste resultaat. Op de steen gebruik ik geen bakpapier. Gewoon genoeg bloem en rijstemeel onder de pizza zodat hij niet plakt. De steen neemt het vocht op van de pizza waardoor je een heerlijke krokante bodem krijgt.

  • Zet de oven zo hoog mogelijk.
300+ graden celsius 🙂

Je moet gewoon vaker pizza’s maken om te kijken wat het beste is voor je oven. Ik had eerst de oven op Pizzastand staan op 275 graden, later bleek dat de boven en onderwarmte naar 300 graden kon. Toch bleek de onderwarmte bij de pizzastand beter.

  • Hoe lang bakken ?

Omdat elke oven anders is is het lastig te zeggen hoe lang de pizza de oven in moet. Hou de pizza gewoon in de gaten. Je ziet wanneer hij goed is. Bij mij was dat 8 minuten op 275 graden. Een echte pizza in Napoli is in 90 seconden klaar, maar dat gaat dan op 400+ graden in een echte steenoven…

Pizzabodem

  • Bloem tegen het plakken.

Tijdens het uitrollen moet je ervoor zorgen dat het deeg niet plakt aan het werkblad. Bestuif zonodig nogmaals het werkblad. Houd de onderkant de onderkant zodat er niet te veel bloem in het deeg komt.

  • Rijstebloem

Gebruik rijstebloem en een pizzaschep en zorg ervoor dat de pizza kan blijven bewegen op de pizzaschep zodat je de pizza zo de oven in kan schuiven. Rijstebloem is wat korreliger zodat het deeg niet gaat plakken.

  • Patentbloem

Gebruik gewoon patentbloem in plaats van het duurdere Italiaanse typo 00 bloem. Mijn eerste probeersel was met gewone patentbloem van de Lidl. Patentbloem is ook heel fijn gemalen net als speciale “typo 00” bloem. Maar dan is nog geen 5 cent per pizzabodem! Het hoeft allemaal niet zo duur te zijn voor een overheerlijke pizza…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *